sr

Talon varustaminen invertterigeneraattoreilla, joiden nimellisteho on enintään 3600W

Članci
20. април 2022.
House supply with inverter generators with rated power up to 3600W

Generaattorimme on suunniteltu IT-järjestelmiksi ja niissä on perussuojana elävien osien peruseristys. Tämä on suojaava erottelu. Pistorasioiden PE-nastat sekä maadoitusruuvi on yhdistetty generaattorin runkoon. Generaattorin kotelo on eristetty elävistä L- ja N-johtimista.

Rakennusten varavoimajärjestelmät on yleensä asennettava TN-järjestelmänä. Tässä tapauksessa generaattori ja sen nollajohdin on maadoitettava. Generaattorin maadoitusruuvi on yhdistettävä rakennuksen päämaadoituskiskoon 6-10 mm² kuparikaapelilla. Jos tämä puuttuu, generaattorille on rakennettava maadoitusyhteys. Generaattorin pistorasiasta tuleva PE-johdin menee jakelulaatikon maadoitusruuviin, joka puolestaan on yhdistettävä päämaadoituskiskoon. Generaattorin pistorasiasta tuleva N-johdin on maadoitettava jakelulaatikon liitäntäpisteessä. Tämä voidaan tehdä asettamalla silta N:n ja PE:n välille generaattorin puolelle siirtokytkintä.

Könner & Söhnenin invertterigeneraattorit tuottavat 230V ja, kun nimellis- ja maksimiteho säilytetään, niitä voidaan käyttää 230V kotitaloussyöttöön. Tämä mahdollistaa lähes kaikkien kotitalouden sähkönkuluttajien sähköntarpeen tyydyttämisen.

Tarvitsevatko sähkölaitteeni 230V vai 400V?

400 V kolmivaihevirtaa tarvitaan yleensä vain laitteille, jotka vaativat pyörivän kentän. Näitä ovat kolmivaihemoottoreilla varustetut sähkönkuluttajat, kuten työkalut, pumput jne.

Sellaiset tehon kuluttajat kuin sähköliesi, tehokas pikavesivaraaja, puhallinlämmitin, sähkökattila tai sauna liitetään 3-vaiheiseen verkkoon ainoastaan kuormituksen jakautumisen vuoksi VDN-verkossa, ja ne ovat itse asiassa 230V tehon kuluttajia, jotka voidaan syöttää 230V generaattorilla.

230V:n sähkönkuluttajat, joiden kokonaisteho on yli 4,6 kVA, on liitettävä 3 vaiheeseen kuormituksen jakamiseksi, kun ne toimivat ulkoisesta sähköverkosta. Hätävirtakäytössä, kun käytetään tasapainottamatonta hätävirtageneraattoria, ne on syötettävä 230V:lla, mutta niitä ei saa tuoda täyteen tehoon, jotta vältetään nollajohtimen ylikuormitus.

Tehonkuluttajat, kuten sähköliedet, liitetään tyypillisesti 5 x 2,5 mm² kuparikaapelilla. Näin ollen, kun ne saavat virtansa generaattorista, voidaan käyttää ongelmitta paria keittotasoja tai keittotasoa ja sähköuunia ilman, että syöttökaapelin nollajohdin ylikuormittuu. Edellyttäen, että generaattorilla itsellään on riittävästi tehoa. Sama koskee pikavesivaraajia, puhaltimia, sähkökattiloita, saunoja jne., joilla on sisäiset 230V lämmityselementit ja jotka ovat itse asiassa 230V tehonkuluttajia.

Perinteisissä generaattoreissa (myös AVR:llä) virta otetaan vaihtovirtageneraattorin käämityksestä, ja jännitteen muoto voi vaihdella generaattorin suunnittelun mukaan.

Tavanomaisen synkronigeneraattorin jännitetaajuus määräytyy moottorin nopeuden mukaan, joka voi vaihdella kuormituksen mukaan. AVR ohjaa tehokasta jännitettä, mutta ei jännitteen aaltomuotoa, ja herkille sähkönkuluttajille jännitteen aaltomuoto on erityisen tärkeä.

Invertterigeneraattoreissa jännite tuotetaan elektronisesti, ja sillä on huomattavasti vakaampi muoto ja parametrit. Näitä suositellaan herkille sähkönkuluttajille, kuten elektronisille laitteille, LED-valaistukselle jne.

Invertterin ja perinteisen generaattorin jännitteen (keltainen) ja virran (vihreä) vertailu elektronisella kuormalla (elektroninen laite kytkentävirtalähteellä):

Invertterigeneraattori

Perinteinen generaattori

Perinteiset generaattorit (jopa AVR:llä) kokevat merkittävää vääristymää epälineaarisilla kuormilla.

Voit selvittää, voiko kyseistä elektronista laitetta käyttää tavanomaisella generaattorilla vai vaatiiko se ehdottomasti invertterijännitettä laitteen valmistajalta, sillä vain valmistaja tietää tarkalleen, miten hänen laitteensa on rakennettu ja miten se reagoi jänniteaallonmuodon vääristymiin.

Tässä on suositeltu liitäntäsuunnitelma talon syöttöön VDN-ohjeen mukaisesti, joka koskee hätävoimageneraattoreilla varustettujen järjestelmien suunnittelua, rakentamista ja käyttöä:

Hätävirtalähde invertterigeneraattorilla 1-vaiheiseen taloliitäntään:

Neutraali- ja maadoitusjohtimet generaattorista on yhdistettävä siirtokytkimessä. Tämä luo TN-järjestelmän, jossa generaattorin puolella on maadoitettu neutraalijohtimen.

Hätävirtageneraattori invertteriteknologialla on huomattavasti kevyempi ja pienempi kuin perinteiset generaattorit, joilla on sama teho, ja sitä voidaan käyttää sekä kotitalouksien virtalähteenä että mobiilikäytössä.

Suosittelemme asentamaan kuormansiirtokytkimen talon jakelukeskukseen ja syöttölaatikon talon seinään, johon generaattori voidaan tarvittaessa liittää.

Generaattorin maadoitusruuvi on liitettävä joko rakennuksen maadoitukseen esiasennetun kiinteän maadoitusliittimen kautta tai erityisesti rakennettuun maadoitusjärjestelmään. Nollajohdin on maadoitettu sillalla nollan ja PE:n välillä (TN-järjestelmä).

Generaattorin käyttö yhdistetyllä nollajohtimella ja PE-johtimilla ilman maadoitusta on kielletty henkilökohtaisten turvallisuussyiden vuoksi. Jos tämä puuttuu (esim. TT-ulkoisella verkkoyhteydellä), on asennettava erillinen maadoitusliitäntä ja generaattorin maadoitusruuvi on kytkettävä siihen. Pistorasian PE-nasta on kytketty maadoitusruuviin, ja liitetty kuorma on myös maadoitettu tämän nastan kautta.

Schuko-pistoke voidaan kääntää generaattorissa, sillä Schuko-pistorasian kaksi virtaa johtavaa kosketinta ovat vastaavia, kunhan kumpikaan ei ole maadoitettu. L- ja N-johdinten määrittäminen sekä N- ja PE-johdinten välinen yhteys (N-johdinten maadoitus) tapahtuu vain talon puolella CEE-syöttöpistorasian takana.

Toinen, ilmainen Schuko-pistorasia (mallit, joissa on kaksi Schuko-pistorasiaa) saa maadoitetun nollajohtimen heti, kun virtajohto on kytketty ensimmäisestä pistorasiasta syöttöpistorasiaan, sillä generaattorin kaksi Schuko-pistorasiaa on kytketty rinnakkain. Schuko-pistorasia on suunniteltu enintään 16A:n virroille, mikä mahdollistaa koko tehon (generaattorit enintään 3600W) ottamisen yhdestä pistorasiasta.

Generaattori voidaan liittää pistorasiaan käyttämällä standardia CEE-sovituskaapelia (Schuko-Cee). Pysyvä asennus ei ole tarpeen; generaattoria käytetään vain sähkökatkon sattuessa, ja sen voi liittää milloin tahansa ilman suuria ponnisteluja.

CEE 230V 16A syöttölaatikko riittää syöttölaatikoksi generaattoreille, joiden teho on enintään 3600W. Suosittelemme kuitenkin käyttämään 4-6 mm² (kupari) kaapelia vaihtokytkimen ja syöttölaatikon välillä, jotta syöttölaatikko voidaan tarvittaessa helposti vaihtaa tehokkaampaan CEE 230V 32A -malliin.

Kaksi identtistä invertterigeneraattoria voidaan liittää rinnakkain käyttämällä KS PU1 rinnakkaisliitäntärasiaa. Tämä kaksinkertaistaa kokonaistehon, ja liitäntä tehdään CEE 230V 32A -pistorasian kautta.

Liitäntäkaapelin tulee olla standardi kuparikaapeli CEE 230V 32 A liitin CEE 230V 32A pistokkeeseen, jossa on 4-6 mm² per johdin.

Tämän järjestelmän avulla keskeytymätön toiminta voidaan saavuttaa myös, jos kaksi generaattoria sammutetaan vuorotellen jäähtymään.

Molemmat generaattorit on kytketty rinnakkaiseen kytkentärasiaan, ja vasta sitten ne voidaan käynnistää peräkkäin. Toinen käynnistettävä generaattori synkronoituu ensimmäisen kanssa.

KS PU1 -rinnakkaiskytkentärasiassa on myös ylikuormitussuoja (LS-kytkin) jokaiselle pistorasialle.

Banaanipistokkeet, jotka yhdistetään generaattoriin, on suojattu suoralta kosketukselta johtaviin kontakteihin, mutta ne on suojattava kosteudelta, jotta se ei pääse tunkeutumaan pistokkeeseen ja aiheuta sähköiskua pistoketta kosketettaessa.

Könner & Söhnenin invertterigeneraattorit on varustettu elektronisella ylikuormitussuojalla. Jos tämä laukeaa, sinun on irrotettava ylimääräinen kuorma ja painettava "AC Reset" -painiketta virran palauttamiseksi.

Jäännösvirtalaite (RCD) tulisi yleensä käyttää vasta, kun nolla- ja suojamaadoitus (PE) on irrotettu. Jakelukeskuksessa jo olevat jäännösvirtalaitteet toimivat loppukäyttäjien kosketussuojana. Jäännösvirtalaite (RCD) suoraan generaattorissa ei toimi, koska nolla- ja suojamaadoitus (PE) kytkennät tapahtuvat vasta kuormansiirtokytkimen jälkeen.

Maadoituskaapelina on käytettävä kuparikaapelia, jonka poikkipinta-ala on 6-10 mm² paikallisten määräysten mukaan.

Huomioithan:

Generaattoria ei saa käyttää julkisen verkon korvaajana verkkoon kytketyssä tai hybridimuuntajassa. Tuloksena oleva takaisinsyöttö voi vahingoittaa generaattoria.

Vastuuvapauslauseke:

Tämä ohje on tarkoitettu vain oppaaksi, se on havainnollistava ja se on mukautettava asennuksen aikana paikan päällä vallitseviin erityisiin olosuhteisiin ja tilanteisiin. Itse asennus on suoritettava kaikkien standardien ja määräysten mukaisesti. Emme ota vastuuta virheellisistä asennuksista ja niiden seurauksista.

Nedavno pregledano